Kakšen voziček kupiti?

Avtor Tina Jeromel 12/07/2022 1 Komentar(jev) Otroški vozički,

Tri najpomembnejše lastnosti pri nakupu otroškega vozička

VARNOST

Prva in najpomembnejša lastnost, ki jo moramo upoštevati pri otroškem vozičku je vsekakor varnost. Večina ljudi bo kot prvi kriterij upoštevala videz otroškega vozička, ki seveda je pomemben pri vašem izboru, a vendarle ne smemo zanemariti varnosti, ki jo otrok v vozičku potrebuje.

Pomembno je, da je voziček stabilen, k čemur pripomoreta stabilno masivno ogrodje (ki mora obenem imeti majhno težo, o čemer malce kasneje) ter velika napihljiva kolesa, ki so primerna za vse terene. Železno ogrodje pomeni, da je voziček težji, vendar cenejši. Aluminijasto ogrodje nam da vedeti, da je voziček lažji, a dražji. Poznamo še karbonsko ogrodje, ki je lahko, trpežno, daleč najboljše, vendar pozor, temu primerna je tudi cena. Vsak voziček priznanih proizvajalcev, ki pride na trg, pa mora čez mnogo testiranj. Gre za t.i. test vzdržljivosti, kjer proizvajalec testira otroški voziček na tekočem traku, ki je poln lukenj in izboklin, s čimer simulirajo neraven teren, ga obremenijo s primerno težo, nato pa se vozi kilometre in kilometre. Na tem testu so pozorni predvsem na obnašanje ogrodja pri obremenitvi, na obrabo zglobov vozička in na obrabo koles, kar sem recimo zasledila pri vozičkih Bebetto, kjer testirajo ogrodje vsakega narejenega vozička na jakost varov.

Za varnost otroka v vozičku je pomemben tudi način pripenjanja otroka, kjer poznamo pettočkovno pripenjanje, ki ga ponujajo boljši vozički in pa tri točkovno, ter ali ima primerno varnostno ročico na športnem sedežu. Vse te lastnosti sem tudi preizkusila na vozičkih, ki so v ponudbi Lux4Kids in Bumbo, kjer je način pripenjanja pri vseh vozičkih pet točkoven.


TEŽA VOZIČKA

Drugi najpomembnejši faktor, ki ga je potrebno upoštevati pri nakupu je vsekakor teža okvirja ter celotnega vozička. Vsekakor je teža pomemben faktor glede na lokacijo, kjer stanujete. Če živite na podeželju, je bolj primeren kakšen masiven voziček, z dobro stabilnostjo. Na podeželju se sprehajate tudi po neurejenih poteh in v primeru, da zapeljete na drevesno korenino ali v jamo, se otroški voziček ne sme preveč nagniti. Če živite v mest, vam bo dovolj lahek in vodljiv otroški voziček, saj se v mestu običajno sprehajate po urejenih poteh.  Zelo pomemben dejavnik je tudi ali živite v bloku ali v hiši. V primeru, da živite v bloku, je potreba po lahkem vozičku še bolj izrazita. Ne glede na to, ali boste otroški voziček shranjevali v stanovanju ali zato namenjeni  kolesarnici, vam bo večji in težji otroški voziček povzročil nemalo preglavic.

Pazite tudi na širino vozička. Če imate v bloku dvigalo z ozkimi vrati, se lahko zgodi, da vozička ne boste mogli zapeljati skozi. Starši, ki ne morete dvigovati težjih stvari, se raje odločite za lažji in manjši voziček.

ENOSTAVNO ZLAGANJE OKVIRJA

Torej, večji kot je voziček, težje ga je na majhno zložiti. Vendar pa so vozički iz leta v leti bolj domišljeni. Tako da nam trg ponuja vozičke, ki otrokom ponujajo vso udobje, zložijo pa se na zelo majhno površino. Ne pozabite, da boste nemalokrat želeli otroški voziček pospraviti v prtljažnik avtomobila. Priporočamo, da pred nakupom natančno izmerite dimenzije vašega prtljažnega prostora. Ne želite namreč kupiti otroškega vozička, ki vam bo ob vsakem poskusu pospravljanja v vaš avto povzročal preglavice. Ko boste imeli zapisane mere, preverite tehnične podatke, ki so zapisani pri vsakem vozičku. Naj bo pospravljanje otroškega vozička  enostavno, tako da vas in vašega malčka ne bo odvrnilo od kakšnega daljšega izleta, katerega obvezen del je prevoz v avtu.

 

 

1 Komentar(jev)

miha:
18/10/2019, 11:27:53 AM
Odgovori

zanimivo :)

Napiši komentar