Nosečnost in kava

Avtor Gregor J 08/08/2022 2 Komentar(jev)

Učinki kofeina na plod
 

Uživanje kofeina med nosečnostjo lahko predstavlja določena tveganja. Jutranja kavica seveda ne bo ogrozila normalnega razvoja ploda, vsako pretiravanje pa lahko plodu povzroči kar nekaj nepotrebnih težav.

Kofein se skozi posteljico in popkovino absorbira v organizem ploda. Odrasli organizem ima zahvaljujoč številnim biokemičnim procesom v telesu sposobnost hitre razgradnje kofeina, organizem ploda pa deluje nekoliko drugače, zato njegovi biokemični procesi niso sposobni učinkovite razgradnje kofeina. Kofein se v plodovem organizmu zadržuje več časa in lahko skozi daljše obdobje doseže nevarno visoko raven. Kofein vpliva tudi na druge aspekte zdravja ploda. Znano je, da povečuje srčni utrip otroka, ki lahko vpliva na njegovo intrauterino gibanje. Kofein je diuretik, ki lahko vpliva na prehranjevanje ploda. Kofein povzroča nižjo absorpcijo železa in kalcij iz krvi, kar lahko ovira različna razvojna obdobja pri plodu.

 

 

Nasveti za manjši vnos kofeina
 

Večina strokovnjakov pravi, da je potrebno v nosečnosti odpraviti z vsemi kofeinskimi živili. Vendar je to zelo težko. Tako kot je težko opustiti kajenje, se je enako težko naenkrat popolnoma odpovedati kofeinu. Kofein je droga, ki povzroča zasvojenost.

Ponujamo vam nekaj nasvetov kako zmanjšati vnos kofeina in zagotoviti, zdrav in normalen intrauterin razvoj otroka:

  • Že pred načrtovano nosečnostjo počasi zmanjšujte potrebo po kavi.
  • Ne bodite presenečeni, če se pojavijo simptomi kot sta glavobol ali slabost.
  • Kofeinske napitke zamenjajte za tiste brez kofeina – kava brez kofeina.
  • Redna telesna vadba bo pomagala v boju proti simptomom zasvojenosti, med drugim pa vas bo vadba sprostila.
  • Popijte veliko vode, ki vas bo odžejala in pomagala premagati utrujenost.

2 Komentar(jev)

Urška:
19/06/2018, 11:16:04 AM
Odgovori

Ena kavica ja, več pa ne. :)))))

Teja:
08/04/2019, 09:30:37 AM, s
Odgovori

Jaz raje nisem pila kave med nosečnostjo. Na začetku sem še, potem pa mi nekako ni pasala več. BOlj sladko in svinjarija.. :))

Napiši komentar